Iron Sky Opens Up the Filmmaking Process

Making a film is a collaborative process, but the team behind the upcoming movie Iron Sky is taking that notion to a whole new level by opening up the production process to, well, the world.

Based in Finland, Director Timo Vuorensola and his team made a name for themselves a few years ago with the release of the sci-fi parody Star Wreck: In the Pirkinning. It was made with the help of 3,000 people who pitched in to create the movie.

Now Vuorensola is heading up a more ambitious collaboration in Iron Sky. To organize his worldwide network of collaborators, he’s launched Wreck A Movie (the title comes from Star Wreck), where people can participate in the process, and eventually launch their own collaborative project. Following is a lightly-edited interview with Vuorensola conducted via email (there’s even a version in Finnish at the end of the article).

NewTeeVee: What is Iron Sky?

Timo Vuorensola: Iron Sky is a science fiction comedy, a pretty dark one I might say, about Nazis that fled to the Moon in 1945. Now it’s 2018, and they are coming back.

NewTeeVee: Explain Wreck A Movie. How does it work? How does Iron Sky fit in?

Timo Vuorensola: Wreck A Movie is a collaborative film production platform. The big idea behind is to create a place where anybody can join in and bring their creativity to existing film productions. Later on, we’ll start opening the system up so that anybody can also set up their own production there and find a collaborating community around it. The reason why we did Wreck A Movie is because we wanted to find out a way to take advantage of the Internet communities into film industry, and bring resources otherwise unavailable to the hands of independent filmmakers.

Iron Sky fits in with Wreck A Movie, because community-wise it’s a sequel to Star Wreck, our previous film, that was done with the aid of collaborating community of around 3,000 people around the web. We wanted to expand and organize that work with Wreck A Movie, and take Iron Sky a few steps further from where Star Wreck was.

NewTeeVee: How does the collaboration work? Who gets final cut?

Timo Vuorensola: Collaboration works so that each production has its own production leader, a person – maybe director, or producers – who sets up tasks that are required in the production of the film, and the community takes part in those tasks, gives their suggestions and collaborates with each other to create what the producer has asked for. The final cut still stays in the hands of the production team/director.

NewTeeVee: What’s your timeline for Iron Sky? How will you distribute it once it’s done? How much will it cost?

Timo Vuorensola: I would suggest we will release Iron Sky in 2010, but it’s still too early to promise. We are aiming to fund the film in 2008, shoot it in 2009 and release 2010. If everything goes well. But the same thing is still with distribution, we are still not totally sure on how it will operate. I have only two main aims there: It will be shown on the big screen, and it will be distributed on the Internet. The initial budget of the film is around 3 million euros.

NewTeeVee: How long did it take to make Star Wreck? How many times was it seen? Did you make money off it?

Timo Vuorensola: We made Star Wreck for 7 years, but Samuli, our producer, had been working on various Star Wrecks for about 14 years in total. Star Wreck: In the Pirkinning has been downloaded approximately 8 million times to date. We made about 200,000 – 300,000 euroes out of it, by selling DVDs, merchandise and TV distribution rights.

NewTeeVee: What other movies do you have in the works?

Timo Vuorensola: I’m working on few other ideas, but right now focusing on Iron Sky. Most of the film ideas are strongly related to Internet, one of them specifically to spam email and so called Nigerian scams.

ED. NOTE: And since the project is based in Finland, we thought it’d be nice to translate it for all his Finnish friends and family back home (thanks to our own Irina Haltsonen for the translation!)

NewTeeVee: Mikä Iron Sky on?

Timo Vuorensola: Iron Sky on scifikomedia, aika synkkä sellainen, joka kertoo kuuhun vuonna 1945 paenneista natseista. Siinä eletään vuotta 2018, kun he ovat tulossa takaisin.

NewTeeVee: Selittäisitkö meille, mikä on Wreck A Movie. Miten se toimii? Ja miten Iron Sky liittyy siihen?

Timo Vuorensola: Wreck A Movie on yhteisöllinen elokuvatuotantoyhtiöalusta. Sen toiminta perustuu ajatukseen luoda palvelu, johon kuka tahansa voi liittyä ja jossa voi tarjota omaa luovuuttaan olemassa oleviin elokuvatuotantoihin. Myöhemmin aiomme laajentaa palvelua niin, että kuka tahansa voi myös perustaa sinne oman tuotantonsa ja löytää sille oman yhteisön. Wreck A Movie syntyi, kun halusimme elokuvateollisuuden hyötyvän uudella tavalla verkkoyhteisöistä. Lisäksi halusimme tuoda uusia resursseja riippumattomien elokuvayhtiöiden ulottuville.

Iron Sky toimii Wreck A Movie -palvelussa, koska yhteisöllisesti se on jatkoa aiemmalle elokuvallemme Star Wreckille. Se tehtiin netissä yhteistyössä kolmen tuhannen ihmisen luoman yhteisön kanssa. Halusimme laajentaa ja jakaa työn Wreck A Movien kanssa ja viedä Iron Skyn muutaman askelen pidemmälle kuin Star Wreck.

NewTeeVee: Miten yhteistyö toimii käytännössä? Kuka vastaa lopullisesta versiosta?

Timo Vuorensola: Yhteistyö toimii siten, että jokainen tuotanto saa oman vetäjänsä, ohjaajan tai tuottajan, joka päättää mitä elokuvan tuotanto vaatii. Yhteisö osallistuu eri tehtävien toteuttamiseen, antaa omia ehdotuksiaan ja tekee yhdessä tehtäviä, joita tuottaja pyytää tekemään. Lopullinen versio elokuvasta pysyy kuitenkin tuottajan tai ohjaajan käsissä.

NewTeeVee: Mikä on Iron Skyn aikataulu? Miten aiotte hoitaa sen levityksen, kun se on valmis? Paljonko se tulee maksamaan?

Timo Vuorensola: Luulisin, että Iron Sky julkistetaan vuonna 2010, mutta sitä on vielä turhan aikaista luvata. Tähtäämme siihen, että elokuva saisi rahoituksen 2008, se kuvattaisiin 2009 ja julkaistaisiin 2010. Siis jos kaikki menee hyvin. Mutta sama pätee sen jakeluun, emme ole vielä ihan varmoja siitä, miten tulemme tekemään. Minulla on ainoastaan kaksi tavoitetta, elokuvan pitää päästä suurelle kankaalle ja tulla jakeluun internetiin. Elokuvan alkuperäinen budjetti on noin kolme miljoonaa euroa.

NewTeeVee: Kauanko Star Wreckin tekemiseen meni? Kuinka monta kertaa se on katsottu? Teittekö sillä rahaa?

Timo Vuorensola: Star Wreckin tekemiseen meni meiltä seitsemän vuotta, mutta tuottajamme Samuli on tehnyt sitä yhteensä noin 14 vuoden ajan. Star Wreck: In the Pirkinning on ladattu noin kahdeksan miljoonaa kertaa. Se toi meille noin 200-300 000 euroa DVD:eiden, oheistuotteiden ja televisio-oikeuksien myynnillä.

NewTeeVee: Mitä muita elokuvia sinulla on tekeillä?

Timo Vuorensola: Minulla on muutama idea, mutta tällä hetkellä keskityn Iron Sky -elokuvaan. Useimmat elokuvaideani liittyvät vahvasti internetiin. Yksi niistä liittyy roskapostiin ja sen nimi on nigerialaiset huijaukset.